Мања слова Већа слова РСС
>

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО)

Датум објаве: 30.10.2019 11:45 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО) заснива се на партнерству између царинских органа и привредних субјеката које је увела Свјетска царинска организација (WЦО). Привредни субјекти који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи блиско сарађују са царинским органима како би остварили заједнички циљ - сигурност ланца снабдијевања.

Концепт је снажно заснован на партнерству између царинских органа и привредних субјеката. То подразумијева да однос између царинских органа и АЕО увијек треба да се заснива на начелима узајамне транспарентности, исправности, поштења и одговорности. Царински орган очекује да АЕО поступа у складу са царинским законодавством, те да ће обавијестити царински орган о свим потешкоћама на које наилази при усклађивању са законодавством. Царински орган треба да им пружа подршку како би се то остварило.

Црна Гора је АЕО концепт успоставила на основу међународно признатих стандарда, стварајући 2008. године правни основ за њега измјенама Царинског закона 2008. године и доношењем уредбе за имплементацију АЕО 2015. године.
Програм, чији је циљ да се побољша сигурност међународног ланца снабдијевања и омогући легитимна трговина, отворен је свим учесницима у ланцу снабдијевања. Њиме су обухваћени привредни субјекти овлашћени за царинска поједностављења (АЕОЦ), сигурност и заштиту (АЕОС) или комбинацију наведених повластица.

Уредба о условима за одобравање статуса овласценог привредног субјекта на царинском подруцју Црне Горе
МНЕ АЕО Смјернице.пдф
ПРИЛОГ 1а Упитник за самопроцјену.доцx
ПРИЛОГ 1б Појасњења уз Упитник за самопроцјену.доцx
ПРИЛОГ 1ц Пристанак на објављивање података.доцx
ПРИЛОГ 2 Табела критеријума који се односе на разлиците уцеснике у ланцу снадбијевања.доцx
ПРИЛОГ 2А Пријетње , ризици и могуца рјесења.доцx
ПРИЛОГ 3 Изјава о сигурности.доцx
ПРИЛОГ 4 Примјер информација које је потребно доставити царинским органима.доцx