Manja slova Veća slova RSS
>

Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO)

Datum objave: 30.10.2019 11:45 | Autor: uc

Ispis Štampaj stranicu


Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata koje je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO). Privredni subjekti koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi blisko sarađuju sa carinskim organima kako bi ostvarili zajednički cilj - sigurnost lanca snabdijevanja.

Koncept je snažno zasnovan na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. To podrazumijeva da odnos između carinskih organa i AEO uvijek treba da se zasniva na načelima uzajamne transparentnosti, ispravnosti, poštenja i odgovornosti. Carinski organ očekuje da AEO postupa u skladu sa carinskim zakonodavstvom, te da će obavijestiti carinski organ o svim poteškoćama na koje nailazi pri usklađivanju sa zakonodavstvom. Carinski organ treba da im pruža podršku kako bi se to ostvarilo.

Crna Gora je AEO koncept uspostavila na osnovu međunarodno priznatih standarda, stvarajući 2008. godine pravni osnov za njega izmjenama Carinskog zakona 2008. godine i donošenjem uredbe za implementaciju AEO 2015. godine.
Program, čiji je cilj da se poboljša sigurnost međunarodnog lanca snabdijevanja i omogući legitimna trgovina, otvoren je svim učesnicima u lancu snabdijevanja. Njime su obuhvaćeni privredni subjekti ovlašćeni za carinska pojednostavljenja (AEOC), sigurnost i zaštitu (AEOS) ili kombinaciju navedenih povlastica.

Uredba o uslovima za odobravanje statusa ovlascenog privrednog subjekta na carinskom podrucju Crne Gore
MNE AEO Smjernice.pdf
PRILOG 1a Upitnik za samoprocjenu.docx
PRILOG 1b Pojasnjenja uz Upitnik za samoprocjenu.docx
PRILOG 1c Pristanak na objavljivanje podataka.docx
PRILOG 2 Tabela kriterijuma koji se odnose na razlicite ucesnike u lancu snadbijevanja.docx
PRILOG 2A Prijetnje , rizici i moguca rjesenja.docx
PRILOG 3 Izjava o sigurnosti.docx
PRILOG 4 Primjer informacija koje je potrebno dostaviti carinskim organima.docx