Мања слова Већа слова РСС
>

ЦЕФТА Зелени коридори

Датум објаве: 23.12.2020 13:55 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


Поводом актуелне Цовид - 19 кризе у координацији ЦЕФТА Секретаријата, ЕУ Сталног секретаријата Транспортне заједнице и земаља потписница ЦЕФТА Споразума утврђени су Зелени коридори и Листа приоритених роба циљу обезбјеђења несметаног промета роба у региону.


Поступање са робом са „Листе приоритетних роба“

Поводом актуелне пандемије ЦОВИД-19, а у циљу убрзања протока роба преко граничних прелаза обавјештавамо вас да су потписнице ЦЕФТА Споразума (Босна и Херцеговина, Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово (УМНИК) и Молдавија), усагласиле и усвојиле Заједничку листу приоритетних роба („Приоритетна листа“) које требају бити третиране као приоритетне у односу на друге робе приликом спровођења контрола на граници. Листа садржи тарифне ознаке и наименовања робе из области хране, хране за животиње, љекова, медицинских средстава и медицинске опреме.

У реализацији приоритетног режима проласка преко граничног прелаза („Зелени ЦЕФТА коридори“ и приоритетни правци: ГП Добраково, ГП Драченовац, ГП Илино Брдо, ГП Кула, ГП Божај и ГП Слободна зона Бар) за робе са Приоритетне листе, учествују сви органи који примјењују закон на граници, у складу са својим надлежностима, као и шпедиције.

На граничним прелазима гдје инфраструктура то дозвољава, биће омогућен пролаз камионима са приоритетним пошиљкама посебном, за то намијењеном траком. На граничним прелазима гдје не постоји посебна слободна трака за наведену намјену, биће омогућен приоритетан пролаз у складу са локалним условима на граничном прелазу, у координацији са полицијом.

Обавеза шпедитера је да информише возача приоритетне пошиљке да користи приоритетну – “зелену траку” и да у том циљу комуницира са надлежним службама како би процедуре на граничном прелазу биле завршене уз минимално задржавање.

Тарифирање приоритених роба у Транзиту

Да би се омогућило препознавање пошиљки роба са Приоритетне листе, неопходно је да свака транзитна декларација садржи тарифну ознаку. У том смислу, обавеза шпедитера је да у поступку транзита у декларацији унесу тарифну ознаку на нивоу 8 цифара са Приоритетне листе.

Ако транзитна декларација садржи више роба које се сврставају у више тарифних ознака из Листе приоритетних роба, у транзитној декларацији за сваку робу мора бити унесено наименовање робе и тарифна ознака. Ако транзитна декларација поред робе из Приоритетне листе обухвата и другу робу која није из Листе, на другу робу не односи се обавеза уноса тарифне ознаке.
Наведена обавеза поциње од 16.04.2020 године.

Уколико се ради о збирној пошиљци која осим робе из Приоритетне листе садрзи и другу робу ван листе, ова пошиљка ће се сматрати приоритетном пошиљком.

Листу приоритетних роба можете наћи на линку

ЦЕФТА ЦОВИД-19 УПДАТЕ