Мања слова Већа слова РССАкциза

02.07.2021.

Обавјештење привреди о новом начину подношења захтјева за повраћај дијела плаћене акцизе

Управа прихода и царина је имплементирала нову националну апликацију за акцизе у Царинском информационом систему од 1.јануара 2021. која омогућава електронску комуникацију између Управе прихода и царина и акцизних обвезника. Новом апликацијом која егзистира као wеб апликација акцизни обвезници су у могућности да једноставније и брже испуњавају законске обавезе.

02.07.2021.

Саопштење за акцизне обвезнике

Управа прихода и царина је почетком 2021.године имплементирала нови информациони систем за електронску размјену података о акцизама, као и систем за електронско управљање акцизним маркицама.

09.02.2021.

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе

Законом о измјенама и допунама Закона о акцизама објављеним 28. јула 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 76, прописано је да акцизни обвезници, почев од 1. јануара 2021. године, пријаву за упис у регистар акцизних обвезника, обрачун акцизе и обрачун разлике акцизе са пратећом спецификацијом, извјештаје и друга документа која подносе у складу са овим законом, достављају путем информационог система за електронску размјену података о акцизама, у складу са прописима којима се уређују електронска управа, електронска идентификација и електронски потпис, електронски документ и информациона безбједност.

01.02.2021.

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе

Управа царина је успјешно окончала Пројекат „Подршка Управи царина у области акциза“ који је финансиран из средстава подршке ЕУ(ЕУИФ). Циљ Пројекта је била израда нове апликације за акцизе и имплементација исте у Царински информациони систем.

01.02.2021.

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”

Дана 29.01.2021.године одржан је В састанак Управног одбора пројекта “Подршка Управи царина у области акциза‟. Овај пројекат се финансира из средстава Инструмента за предприступну помоћ (ИПА).

22.12.2020.

Саопштење: Управа царина организовала радионице на тему ''Нова апликације за акцизе- Подршка управи царина у области акциза''

Саопштење: Управа царина организовала радионице на тему

Управа царина је у сарадњи са Привредном комором, у оквиру ИПА Пројекта ''Подршка Управи царина у области акциза'', организовала двије радионице за привредне субјекте, односно акцизне обвезнике, са циљем упознавања привреде са новим апликативним рјешењем Управе царина за акцизе.

18.12.2020.

Важно обавјештење привредницима о промјени висине акцизе

Обавјештавају се произвођачи, увозници као и лица која обављају трговину на велико и/или трговину на мало, а која на дан промјене висине акцизе на залихама имају акцизне прозводе на које је обрачуната акциза, дужни су да дан прије промјене висине акцизе изврше попис залиха, те изврше обрачун и уплату акцизе, односно разлику акцизе у складу са чл 36а Закона о акцизама ("Сл. лист РЦГ", бр. 65/01...и "Сл. лист ЦГ", бр. 76/08,...,55/18 и 76/20)

04.08.2020.

Обавјештење привреди о измјенама и допунама Закона о акцизама.

Обавјештавамо вас да је Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама објављен 28.јула 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 76, те да исти ступа на снагу 5.августа (сриједа) 2020.године.

02.07.2020.

Обавјештење за акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу

“Обавјештавамо акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу да мјесечне Пријаве (почев од 06/2020.год.) могу поново подносити у Испостави за акцизе у роковима прописаним Законом о акцизама и Законом о порезу на кафу, искључиво уз ношење заштитних маски.”