Мања слова Већа слова РССФАQ

07.03.2014.

Куповина преко интернета - царињење пошиљке

Често наруцујем одредјене ствари за лицну употребу путем интернета, и један од најповољнијих сајтова за куповину доставу врси преко ДХЛ курирске посте. Оно сто бих зелио да питам је,да ли је истина да ДХЛ вама на преглед мора да поднесе сваку посиљку,за ста наплацују од 20-60 еура, и ако је вриједност пакета цесто и испод 20 еура,сто се лако мозе доказати рацуном који прати пакет и евентуално изводом из банке? Ако је то тацно,засто онда када се посиљка добија неком другом курирском слузбом или обицном постом нема тог троска,зар не би требало да се не царини роба ција је вриједност испод 100 еура?

07.03.2014.

Увоз ствари у Црну Гору - повратници

Следеце године зелимо се као фамилија преселити на стални зивот из Свајцарске у Црну Гору. Том приликом зелимо донијети са собом приватне ствари које бисмо транспортовали мањим камионом. Које законске одредбе морамо узети у обзир тј. сто нам је све потребно од докумената да бисмо насе ствари могли унијети и користити за зивот у Црној Гори?

07.03.2014.

Садрзај фактуре приликом увоза

Приликом увоза робе, да ли је потребно на фактури назнацити неку посебну ознаку уколико у фактури стоји фактурна вредност робе, троскови транспорта(схипинг цост) и троскови израде робе, како царина по својим прописима не би царину и пдв обрацунавала по својим тарифама за транспорт робе.