Мања слова Већа слова РССФАQ

07.03.2014.

Процедура царињења

Да ли је за привредна возила која се привремено увозе, потребно вадити церификат о хомологацији? - да ли је могуце царинити на проформа Инвоице (предрацун) или је неопходно да посиљалац увјек саље Инвоице (рацун). Такодје нас интересује да ли се мора царинити на оригинал рацуна односно предрацуна? - уколико се ДЦВ поднесе уз декларацију привременог увоза (Ј5), да ли се у том слуцају прилазе и ДЦВ приликом подносења амортизација? - да ли су примаоци робе дузни достављати царини на увид СWИФТ копију уплата рацуна/предрацуна који се царине? Ако је то тако, сто се онда ради код одлозеног плацања или плацања прије/послије испоруке? - да ли је могуце раздузити транзит пловила без физицког спустања у море, уколико је то пловило регистровано и уколико му се извади наса вињета. Да ли је то раздузење могуце урадити на примјер у Тивту, па да се исто транспортује копном у Будву?

07.03.2014.

Увоз гардеробе познатих Америчких брендова у Црну Гору

Планирам да увозим гаредеробу познатих америцких модних брендова у Црну Гору. Интересује ме постоји ли неки пропис Управе царина, који ограницава увоз одредјеног бренда за територију Црне Горе. Прецизније, је ли фомирана листа фирми која има монопол за увоз одредјених брендова на територији Црне Горе? Ако је могуце, написете ми сву потребну документацију потребну за увоз брендиране робе из УСА, поменута роба це долазити карго и контејнерским превозом.

07.03.2014.

Унос акцизних производа у нашу земљу за грађане Републике Србије

Припремамо приручник за наше грађане у коме бисмо их обавестили о свему на шта треба да обрате пажњу уколико планирају да путују у Црну Гору. Ми смо на Вашем сајту пронашли информације али нам је остала само недоумица када су у питању алкохолна пића. Наиме наведено је следеће: Акцизна роба (дуван, алкохол) - алкохолна пића у оригиналној амбалажи, декларисана, у укупној тежини до 1литра; - остала пића у оригиналној амбалажи,декларисана у укупној количини до 5 литара - флаширана вода у оригиналној амбалажи декларисана, у укупној количини до 5 литара. - Укупно 2л вина Наша питања су следећа : На која се тачно пића мисли у количини од 5 литара ? Односно да ли бисте могли да нам прецизно наведете баш све што се односи на овај одељак.

07.03.2014.

Увоз музичке опреме у ЕУ без царињења.

Наиме, ја сам професионални музичар и већ три године студирам у Аустрији. Своју музичку опрему (музичке инструменте) сам превозио до сада са Ата Карнетом (извозио и увозио сваке године). Међутим, у следећих годину дана се намјеравам преселити за стално у Њемачку и поставља ми се питање на који начин могу увести опрему у ЕУ без плаћања Ата Карнета и обавезе да опрему враћам натраг у Црну Гору. Опрема није намијењена продаји, изнајмљивању или било чему сличном већ су у питању личне ствари које користим као студент и професионални музичар.

07.03.2014.

Роба преференцијалног поријекла - ослобађање од плаћања царине

Уколико имамо фактуру ино посиљаоца са исказаним попустом од рецимо 8% на фактури. У питању је само једна фактура, у висини од 6.100 еура бруто. Нето цијена је 5612 еура. На фактури је дата изјава посиљаоца да је роба преференцијалног еу поријекла. Да ли моземо искористити ту изјаву за ослободјење од плацања царинских дазбина тј. плацања само ПДВ-а, јер стварно плацена цијена је 5612 еура или мора посиљалац имати уз фактуру и ЕУР-1.

07.03.2014.

Увоз козметике из иностранства

Треба ми информација око увоза козметике из иностранства. Цула сам да се не плаца царина уколико је поријекло робе из ЕУ,али ме интересује ако роба долази из Америке и Кине а препакује се у Европи и за то постоје папири и сертификати,да ли тада вази то да се не плаца царина?