Мања слова Већа слова РСС
>

Половни намјештај

Датум објаве: 20.09.2016 08:30 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


За десетак дана путујем у Црну Гору и том приликом планирам да довезем коришћене трпезаријске столице. Ради се о половним столицама старим 10-ак година за које не посједујем рачун о куповини. Молим Вас да ми кажете да ли ми је потребна нека документација за превоз столица, уз констатацију да бих превоз вршио сопственим путничким возилом?

 

- У складу са чланом 47 Царинског закона ("Сл. лист Црне Горе'' бр. 07/02, 38/02, 72/02, 21/03, 31/03, 29/05, 66/06, 21/08, 39/11, 40/11, 28/12, 62/13), сва роба која се уноси на царинско подручје Црне Горе мора се пријавити надлежној граничној царинском органу. Сходно наведеном, дужни сте пријавити предметну робу надлежном царинском органу.

На основу Царинског закона, не прописује се ослобођење од плаћање царине и ПДВ за робу односно предмете за домаћинство коју физичко лице уноси у Црну Гору. Царински орган ће за увезену предметну робе обрачунати и наплатити  царину по стопама које су прописане Уредбом о Царинској тарифи за 2016. годину, као и ПДВ по стопи од 19%, на основу Закона о порезу на додату вриједност. С обзиром на то да не посједујете рачун, фактуру за предметну робу, приликом пријављивања робе надлежном царинском органу, доставите неку другу исправу којом се доказује вриједност предметне робе.

Уколико располажете тарифним бројем за предметну робе, детаљније информације о царинским стопама разврстане према тарифним бројевима и називима, можете наћи на нашој wеб страници хттп://тариц.царина.цо.ме. 

Напомињемо, уколико је предметна роба поријеклом из земље са којом Црна Гора има потписани споразум о слободној трговини,  царински орган ће, уколико се увјери да је предметна роба преференцијалног поријекла, обрачунати повлашћену царину.