Мања слова Већа слова РСС
>

Увоз путничког моторног возила за потребе лица са инвалидитетом

Датум објаве: 06.07.2016 11:16 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


 Занима ме да ли се мозе увести ауто 2003 годисте, и да ли постоје олаксице приликом увоза аутомобила као(ослобадјање од пореза)уколико аутомобил увози лице са 3-им степеном инвалидитета?

 

1. Сходно Правилнику о техничким захтјевима за возила која се увозе или први пут стављају на тржиште у Црној Гори, употребљена возила која се увозе у Црну Гору треба да буду опремљена мотором минималног стандарда ЕУРО 3 (фабричка производња) и да испуњавају захтјеве у односу на граничне вриједности издуваних емисија и нивоа буке у складу са Прилогом 2 (Дио И) овог Правилника.

2. Сходно члану 184 став 1 тачка 39 Царинског закона и члану 95 Уредбе о условима и поступку за остваривање права на ослобођење од плаћања царине,  ослобођени су од плаћања царине аутомобили које за личну употребу увозе лица са инвалидитетом 100% тјелесног оштећења или најмање 80% тјелесног оштећења функције органа за кретање.

Лице са инвалидитетом, у смислу Уредбе је:

1) лице са 80% или више тјелесног оштећења доњих екстремитета, односно оштећења кичме или централног нервног система, које има за посљедицу оштећење функције доњих екстремитета,

2) лице са 100% тјелесног оштећења насталог због:

- оштећења доњих и других екстремитета,

- оштећења функције бубрега (лица на програму дијализе),

- оштећења вида (слијепе особе),

- квадриплегијских или параплегијских болести.

Што се тиче ослобођење од плаћања ПДВ-а, истичемо да је одредбама члана 28 став 1 тачка 11 Закона о порезу на додату вриједност прописано да су код увоза производа од плаћања ПДВ-а ослобођена путничка возила, посебно подешена за превоз инвалида у инвалидским колицима, али само ако се увозе за потребе лица коме због физичког хендикепа требају инвалидска колица, уз услове прописане царинским прописима.