Мања слова Већа слова РСС
>

Увоз половног намјештаја

Датум објаве: 12.10.2015 15:41 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


Колико ће коштати дажбине ако се у Црну Гору увезе половни, тј. коришћени намјештај?

- Обавјештавамо Вас да се на робу која се увози у Црну Гору плаћа царина по стопама утврђеним Царинском тарифом, сходно Закону о Царинској тарифи (Сл. лист бр.28/12) И Уредби о Царинској тарифи за 2015.годину(„Сл. лист ЦГ“, бр. 60/14). Такође Вас обавјештавамо, како би утврдили царинску стопу,  предметне производе је претходно потребно сврстати по Царинској тарифи, тј одредити тарифну ознаку. Правилно сврставање робе по ЦТ се не може извршити без њеног прецизног описа.

Сходно поменутом закону, царина се обачунава и наплаћује примјеном царинске стопе на вриједност робе. Вриједност коришћеног намјештаја ће  утврдити царински орган у поступку стављања истог у слободан промет, сходно одредбама Царинског закона.  Такође, приликом стављања робе у слободан промет царински орган обрачунава и наплаћује и порез на додату вриједност по стопама прописаним Законом о порезу на додату вриједност.

Напомињемо, царинске стопе се разликују, зависно од поријекла робе (основне царинске стопе, за робу поријеклом из трећих земаља или преференцијалне царинске стопе, за робу поријеклом из земаља са којима Црна Гора има закључен споразум о слободној трговини).

Уредбу о Царинској тарифи за 2015.године можете преузети на линку: хттп://www.управацарина.гов.ме/библиотека?qуерy=уредба&сортДирецтион=десц

Такође Вас упућујемо на интегрисану тарифу Црне Горе (ТАРИЦГ), који је доступан свим корисницима, на линку: хттп://тариц.царина.цо.ме/ТариЦГ/публиц/Сецтионс.јсп . Претрагом кроз ТАРИЦГ, преко тарифне ознаке, можете добити сљедеће информације о роби: основну царинску или преференцијалну царинску стопу, акцизу (ако је у питању акцизна роба), обавјештење о потреби посједовања дозволе или неког другог увјерења, обавјештење о квоти и др.