Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Prezentacija “Kontrola granice na putu ka članstvu u EU-kontrola kontejnera”

Saopštenje: Prezentacija “Kontrola granice na putu ka članstvu u EU-kontrola kontejnera”
Datum objave: 26.03.2013 15:28 | Autor: MBŠ

Ispis Štampaj stranicu


Uprava carina i Uprava policije održale su, danas u Baru, prezentaciju “Kontrola granice na putu ka članstvu u EU-kontrola kontejnera”, namijenjenu stalnim diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori

Jedan od prioriteta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji je jačanje međuagencijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala. U skladu sa tim, predstavnici Uprave carina i Uprave policije prezentovali su zajedničke operativne aktivnosti koje imaju za cilj jačanje granične kontrole, kao i efikasniju provjeru kontejnera na osnovu analize rizika. Kompleksna transportna industrija kontejnera, pokazala se prikladnom za krijumčarenje narkotika, oružja, neprijavljenih roba i ljudi. Iz tog razloga, naglašena je potreba stalnog jačanja kontrola kontejnerskog prometa u lukama.

Direktor Uprave carina, Vladan Joković je kazao da je carinska služba, kao jedan od glavnih “čuvara granica Crne Gore” odgovorna za spriječavanje krijumčarenja narkotika, oružja, robe koja povređuje pravo intelektualne svojine i ostale ilegalne i zabranjene robe. Iz tog razloga, Uprava carina intenzivno jača operativne, administrativne i tehničke kapacitete, kako bi, zajedno sa drugim državnim organima, svoje postupanje na granici uskladila sa pravilima i standardima Evropske unije.

 MBŠ

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović je naglasio odlučnost u kreiranju čvrstog i beskompromisnog odgovora na sve izazove sa kojima se susrijeću. On je istakao da Uprava policije i Uprava carina postižu izuzetno dobre rezultate kroz zajedničke aktivnosti na graničnim prelazima.

S tim u vezi, prisutnima je predstavljen način rada, oprema koja se koristi u otkrivanju krijumčarene robe, kao i rezultati ostvareni zajedničkim aktivnostima. U toku 2012.godine i prva dva mjeseca 2013.godine, u 53 slučaja spriječeno je krijumčarenje narkotika (zaplijenjeno je 1359 kg skanka, 15,5 kg heroina i 686 grama kokaina), takođe, otkriveno je i spriječeno krijumčarenje i drugih vrsta roba.

 MBŠ

Izvršni koordinator Programa kontrole kontejnera,  Kettil Ottersen i šef regionalne sekcije UNODC-a za Evropu, Tulio Santini su istakli da su prepoznati zajednički napori i zavidni rezultati rada dvije službe što zavrijeđuje punu pažnju i spremnost na pružanje podrške i pomoći.

Za diplomatske predstavnike je organizovana i prezentacija rada skenera u Carinskoj ispostavi Slobodna zona Bar.

MBŠ