Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Примјеном Уредбе Владе Црне Горе о одлагању наплате царинских обавеза, дат је снажан допринос очувању црногорске привреде у вријеме епидемије Цовид19

Датум објаве: 15.05.2020 16:06 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


У И кварталу ове године, Управа царина је постигла добар тренд наплате прихода, чиме је остварен раст прихода од 12 мил.€, или 7,7% више у односу на исти период прошле године. Оствареном наплатом у И кварталу премашен је план прихода за 9 мил.€ или 5,8%.

Имајићи у виду појаву епидемије новог корона вируса и смањење привредне активности и мјере којима је ограничен или потпуно обустављен рад већег броја привредних субјеката, у Априлу је наплаћено 47,4 мил. €, што је у односу на исти период прошле године мање за 34%.

Према структури наплаћених прихода, у априлу наплата ПДВа при увозу износи 30 мил. и нижа је за 40%, чему је у значајној мјери допринио пад промета нафте и нафтних деривата. Међутим, забиљежена је добра наплата акцизе, у износу од 15 мил €, усљед значајаног раста наплате акцизе на дуванске производе која је већа за 19% у односу на исти период прошле године, а такав тренд је наствљен и у мају.

У циљу поспјешивања ликвидности привредних субјеката, Влада ЦГ је у оквиру другог пакета мјера подршке привреди и грађанима, донијела Уредбу о одлагању наплате царине и пореза на додату вриједност насталих приликом увоза производа.
Овом Уредбом омогућено је продужење рока плаћања царинског дуга са 30 на 60 дана, који доспијева за плаћање у априлу и мају, а који је обезбијеђен банкарским гаранцијама, царинским обвезницима којима је забрањено обављање дјелатности усљед епидемије.

У условима актуелне кризе, предузето је више мјера на поједностављењу и убрзању процедура на граници, како би се убрзао проток робе и избјегли сви непотребни застоји и физички контакти.
Управа царина је успјешно имплементирала регионални пројекат ЦЕФТА Зелених коридора. Пројекат је инициран и координиран од стране ЦЕФТА Секретаријата, Сталног ЕУ секретаријата транспортне заједнице, представника Европске комисије, земаља чланица ЦЕФТА и других партнера. Синхронизованим активностима у оквиру Пројекта, омогућен је приоритетан третман на граничним прелазима за основне производе - храну, љекове и медицинска средства.

Увозницима је обезбијеђена могућност царињења и стављања робе у слободан промет на граници, при чему је од изузетне вазности добра сарадња свих агенција које спроводе своје надлежности на граничном прелазу.

Потпис видеа ...