Manja slova Veća slova RSS
>

SAOPŠTENJE: Obuka ''Primjena Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore(CITES) - prepoznavanje pošiljki''

SAOPŠTENJE: Obuka
Datum objave: 28.03.2019 09:49 | Autor: AV

Ispis Štampaj stranicu


„Striktnom primjenom CITES konvencije i nacionalnog zakonodavstva iz ove oblasti doprinosimo zaštiti životne sredine i carinskog područja Crne Gore, ali i očuvanju biodiverziteta“

U Centru za obuku carinskih službenika u Podgorici, održana je obuka na temu ''Primjena Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore(CITES) - prepoznavanje pošiljki'', u okviru realizacije Plana obuka Uprave carina za period februar – mart. Konvencija CITES se sprovodi od 2002. godine  i u skladu sa njom je regulisana trgovina za oko 35.000 zaštićenih vrsta životinja i biljaka.

Predavači su bili Vladimir Pavićević iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Ana Burzanović-šefica carinske ispostave Aerodrom Podgorica i Lidija Vukčević-samostalna savjetnica I za poslove intelektualne svojine u Odsjeku za zaštitu prava intelektualne svojine i praćenje zabrana i ograničenja, a obuku je pohađalo 16 carinskih službenika iz graničnih i robnih carinskih ispostava.

Tokom obuke fokusirane su ključne oblasti kao što je kontrola zaštićenih divljih vrsta životinja i biljaka, njihovih djelova i derivata shodno Konvenciji i nacionalnim propisima, CITES dozvole koje se podnose prilikom uvoza/izvoza, načini prepoznavanja zaštićenih vrsta, a prezentovani su i otkriveni pokušaji krijumčarenja kako u zemlji, tako i u regionu. Apostrofirane su i pokazane domaće, autohtone vrste na čiji opstanak možemo da utičemo, kroz svakodnevni rad.

Sljedeća obuka o CITES Konvenciji biće organizovana i u drugom kvartalu ove godine.

AV