Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održan prvi sastanak Upravnog odbora u okviru projekta „Podrška Upravi carina“

Saopštenje: Održan prvi sastanak Upravnog odbora u okviru projekta „Podrška Upravi carina“
Datum objave: 21.02.2019 13:09 | Autor: AV

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Upravi carina održan prvi sastanak Upravnog odbora  za ugovor „Implementacija Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema‟ , a koji je dio projekta „Podrška Upravi carina “, koji se finansira iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2014.

 AV

Opšti cilj ovog projekta je ispunjavanje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji koji se odnose na Poglavlje 29 pravne tekovine Evropske unije – Carinska unija. Crna Gora je u obavezi da pristupi Konvenciji o zajedničkom tranzitu i Konvenciji o olakšicama u trgovini robom godinu dana prije ulaska u Evropsku uniju.

Upravni odbor projekta čine predstavnici Uprave carina, Ministarstva finansija, Ministarstvo javne uprave,  Kancelarije za evropske integracije, tim lider i ključni eksperti projekta nosioca konzorcijuma Solitea Business Solutions iz Češke, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u svojstvu posmatrača.

Ovim projektom, koji će trajati 36 mjeseci, razviće se aplikacija za tranzitni postupak koja će biti interoperabilna sa evropskim Novim kompjuterizovanim tranzitnim sistemom (NCTS). Takođe će se razviti i moduli bez kojih NCTS ne bi mogao da funkcioniše, kao npr. Sistem za upravljanje rizikom, Sistem za upravljanje garancijama, Sistem za autorizaciju korisnika i dr., a koji će biti otvoreni za buduće projekte koje Uprava carina planira da implementira u skladu sa obavezama iz PP 29 Carinska unija.

 

 AV

Na kraju sastanka UO je dogovorio način usvajanja Početnog izvještaja, koji će biti ažuriran u skladu sa preporukama sa sastanka. 

Evropska komisija je odobrila da se realizacija ovog projekta finansira iz IPA sredstava u iznosu od 2.970.000 eura, uz kofinansiranje Crne Gore u iznosu od 330.000 eura.

 

    

 

AV