Manja slova Veća slova RSS
>

REAGOVANJE: Povodom netačnih navoda poslanika Medojevića iznijetih u Skupštini Crne Gore, dana 14.02.2018.godine, iznosimo sledeće reagovanje:

Datum objave: 15.02.2018 15:03 | Autor: MBŠ

Ispis Štampaj stranicu


Sva roba koja se uvozi ne može se naći ni u jednom od carinskih postupaka, a da prethodno nije plaćen carinski dug  ili pokriven bankarskom garancijom.

Uprava carina ima jasno propisane procedure koje se primjenjuju u carinskim postupcima. Za robu unijetu u carinsko skladište, odlaže se plaćanje carinskog duga do momenta carinjenja. Za to vrijeme carinski dug je obezbijeđen bankarskom garancijom koja je deponovana kod Uprave carina, tako da se ne može desiti da za robu ne bude plaćen carinski dug (carina, PDV i druge dažbine koje se plaćaju pri uvozu).

Zdravstvena ispravnost robe je u nadležnosti Uprave za bezbjednost hrane bez čijeg se rješenja roba ne može cariniti.

Takođe, napominjemo da na voće i povrće nije propisano plaćanje akcize.

Kada je u pitanju neovlašćeno uzimanje goriva ispod carinskog nadzora iz skladišta "Zetatransa"2016.godine, Uprava carina je otkrila, naplatila kompletan carinski dug i procesuirala predmet kod nadležnih organa.

Imajući u vidu kompleksnost carinskih postupaka i procedura, te napore koje Uprava carina ulaže za njihovu pravilnu primjenu, ostajemo otvoreni za sva pojašnjenja i eventualna tumačenja.